Dátum: 2023. május 30.
  • Köszöntő
  • Szervezők

Átadták a SEIREN gyárát Pécsett

A magas minőségű autókárpitokat készítő üzemet a Déli Ipari Parkban építették fel, kétszáz embernek ad munkát.

2021 áprilisában jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, hogy Pécsett épít gyárat a japán SEIREN vállalatcsoport. A cég 23 hektáros területen létesítette üzemét, melyben korszerű járműipari kárpitosanyagot, az autóbelsőhöz szükséges matériákat gyártanak. A több mint 15 milliárd forintos beruházással a vállalat pécsi üzeméből látja el az európai járműipari piacot természetbarát, szintetikus bőr autóülés-huzattal. A beruházást a kormány kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé minősítette 2021 júliusában.

A SEIREN vállalatcsoport első európai gyárának építése 2021 októberében indult, miután az építkezéshez szükséges telek megvásárlásáról szóló előzetes megállapodást aláírta a SEIREN Hungary Kft. és Pécs önkormányzata. Az előkészítő munkákat, illetve a szükséges közműfejlesztéseket követően a tervezett ütemben indult és zajlott az építkezés a Déli Ipari Parkban. A hírrel kapcsolatban a város vezetése és több helyi, gazdasági szakember is úgy nyilatkozott két éve, hogy jelentős külföldi befektető érkezett Pécsre és azáltal, hogy a SEIREN Pécset választotta, nagy nemzetközi versenyben lett első a vármegyeszékhely.

A pécsi gyártócsarnok évi 4.100.000 méter szintetikus bőrülés-huzat előállítására alkalmas. Alap-, közép- és felsőfokú végzettségű munkavállalókat foglalkoztatnak az üzemben, és ha a cég a bővítés mellett dönt, 2025-26-ban újabb egységet adhatnak át, így akár a több száz főt is elérheti a pécsi gyár munkavállalóinak létszáma.

A SEIREN három kontinens tíz országában képviselteti magát, beleértve az anyaországot is: Japánon kívül Kínában, Thaiföldön, Indiában, Indonéziában, az Amerikai Egyesült Államokban, Mexikóban, Brazíliában, Franciaországban és Magyarországon van jelen, az autóipari kárpitosanyag gyártásán túl képviseltetik magukat az haut couture textiliák piacán  emellett foglalkoznak többek között az elektronikához vagy építőiparhoz kötődő textilek gyártásával is, továbbá orvosi ellátáshoz és szépségiparhoz kapcsolódó anyagok előállításával is.

A megnyitón a kormány és a szakmai szervezetek a legmagasabb szinten képviseltették magukat. A hagyományos japán tradíciókat is bemutató rendezvényen részt vett Szíjjártó Péter, hazánk külgazdasági és külügyminisztere, a cég telepítését támogató HIPA igazgatója, továbbá a helyi politikai, oktatási és közigazgatási szervek vezetői is. Az új céget megtisztelte jelenlétével több jelentős japán cég legmagasabb szintű menedzsere és a létesítést támogató más hazai gazdasági szervezetek képviselője is.

A rendezvény technikai szervezője volt:
JuridEco Zrt./ Pécsi Tudományegyetem
7633 Pécs, Szántó Kovács János u. 1/b
jurideco@pte.hu, farago.agnes@pte.hu